Można jeść je bez końca. Połączenie jabłek, cynamonu i twarogu to idealne zestawienie jak dla mnie :)
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i odstawić na pół godzinki. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki.
Składniki na masę szarlotkie :
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżeczka masła
Jabłka obrać, pokroić na talarki. Podsmażyć na maśle z dodatkiem pozostałych składników aż do miękkości. Uważać żeby się nie przypaliły.
Składniki na masę sernikową:
- 1/2 kg twarogu (może być mielony)
- śmietana kremówka około 80 ml tak aby masa miała nie za rzadką konsystencje
- cukier waniliowy (domowej roboty ) do smaku lub zwykły cukier
Cukier cynamonowy do obtoczenia naleśników :
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Na każdy naleśnik położyć porcję twarogu i jabłek. Zwinąć w rulon. Obtoczyć w cukrze-cynamonowym i obsmażyć na maśle. Podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany.
Brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńCiekawe jak wyglądają po przekrojeniu.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie ;) nie zdążyłam zrobić zdj. ;)
UsuńFantastyczny przepis, zapisuje do zrobienia w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńProsty przepis na smaczne danie! Tego dzisiaj szukałam - inspiracji na domowy obiad. Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że zasmakuję :)
Usuńpychotka:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń