Uwielbiam tabbouleh można jeść i na zimno i na ciepło. Sałatka z dużą ilością warzyw a do tego do pyszny kawałek mięsa.
Składniki na tabbouleh:
- 1 szkl. kuskusu
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 2 pomidory malinowe
- 1 szalotka (cebulka)
- 200 gr fasolki szparagowej ugotowanej
- 2 łyżki masła
- 2 szkl. wody
- sól
- pieprz
- 1 potarty ząbek czosnku
- 100 gr sera typu feta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem dodajemy masło, delikatnie mieszamy i przykrywamy folia aluminiową. Odstawiamy na 15 minut. Między czasie kroimy w drobna kostkę cebulkę, pomidory (usuwamy skórkę i pestki), szatkujemy pietruszkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa do kaszy, doprawiamy do smaku, posypujemy pokruszoną fetą i dodajemy kleksy ;) jogurtu, opcjonalnie można skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Składniki na stek:
- Kawałek polędwicy wołowej lub antrykotu (około 250 gr)
- 1 łyżka masła z dodatkiem pieprzu (grubo mielonego) i soli
- 1 łyżka oleju
Mięso przed smażeniem musi odstać w temperaturze pokojowej około 1 godziny. Następnie wycieramy wołowinę papierowym ręcznikiem i kładziemy na bardzo rozgrzana patelnie z olejem. Smażymy po minucie z każdej strony obracając steka 3 razy (no chyba że ma być bardziej wysmażony). Zdejmujemy mięso z patelni i kładziemy na nim masło, które będzie się delikatnie rozpuszczało na mięsie. Odczekać jakieś 10 minut zanim pokroimy mięso.
Steka podajemy pokrojonego w plastry razem z naszym pysznym tabbouleh.
Znam i bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńRewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuńDania ze stekiem są najlepsze:)
OdpowiedzUsuń