Postanowiłam, że na tę Święta przygotuję wyśmienity bigos pieczony, który smakuję jeszcze lepiej niż gotowany. Polecam!
Składniki:
- 1 dość spora kaputa
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 4 cebulę
- 400 gr boczku wędzonego
- 100 gr suszonych grzybów
- 600 gr kiełbasy jałowcowej lub myśliwskiej
- 1,5 kg żeberek wieprzowych + 1/2 kg karkówki pokrojonej w kostkę
- koncentrat pomidorowy 200 gr
- sól
- pieprz
- majeranek
- po 20 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
- 12 liści laurowych
- odrobina kminku
- cukier do smaku
- smalec
- ciepły bulion mięsny lub grzybowy około 2-3 szklanki (może być z kostki)
- 2 opakowanie suszonych śliwek
- papryka w proszku
Grzyby moczymy. Kapustę szatkujemy bardzo drobno. Kapuste kiszona szatkujemy i płuczemy pod wodą. Żeberka porcjujemy solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy w większą kostkę. Grzyby wyciągamy z wody i kroimy, wode zostawiamy. Na odrobinie smalcu w brytfannie podsmażamy mięsa, boczek, kiełbasę i cebulę. Wyjmujemy wszystko na talerz a na pozostałym tłuszczu podsmażamy delikatnie kapustę.Wyciągamy kapustę na oddzielny talerz. Piekarnik nagrzewamy do 130-140 stopni C. Do brytfanny wkładamy warstwami mięso z cebulą, kapustę, przyprawy, grzyby, mięso z cebulą, kapustę, pokrojone śliwki oraz sól i pieprz. Zalać całość szklanką bulionu i wodą z grzybów. Wstawić do piekarnika i piec godzinę, po tym czasie mieszamy i pieczemy następną godzinę, ponownie sprawdzamy czy nic się nie przypala po tym czasie zalać bigos resztą bulionu wymieszanego z koncentratem pomidorowym piec do miękkości kapuchy około 1,5 godziny. Na sam koniec doprawiamy jeszcze nasz bigos w razie konieczności cukrem, solą i pieprzem. Bigos pieczemy pod przykryciem.
Ja dodaję zawsze do bigosu miedzy warstwy grzyby świeże lub mrożone w zależności jakie posiadam, całe lub przekrojone na pół.
Ja mój bigos piekę nawet kilka dni, po kilka godzin dziennie wtedy jest najlepszy 👌❤️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz