piątek, 22 listopada 2013

Dorsz gotowany z sosem koperkowym

Wspaniała, delikatna ryba naprawdę warta wypróbowania. Można ją podawać na różne sposoby nie tylko z tym sosem. 

Przepis na sposób przygotowywania ryby według Grzegorza Olejarka.




Składniki:
  • 250 gr filetu z dorsza
  • około 25 gr soli morskiej
Filet z dorsza dzielimy na dwie części. Zasalamy dokładnie i zawijamy bardzo dokładnie w folię spożywczą. Odstawiamy na 15 minut. Następnie gotujemy rybę w wodzie o tem. 57 stopni C (ja gotowałam ją na średnim ogniu tak żeby woda nie bulgotała) przez około 10 minut. 

Przepis na sos znajdziecie tu

4 komentarze:

  1. Ryba w taki sposób ugotowana zachowuje wszystkie swoje smaki, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaje sie do obserwowanych:) U mnie początki dopiero ale i tak zapraszam :)http://agaslodziak.blogspot.com/ Pozdrawiam Aga:)

    OdpowiedzUsuń