wtorek, 25 czerwca 2013

Potrawka pieczarkowa

Mięsno-pieczarkowa potrawka zasmakuję każdemu. 




Składniki:
  • około 1/2 kg polędwicy
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulę
  • około 400 gr pieczarek (najlepiej brązowych)
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka zimnego masła
  • olej
Polędwice pokroić na plasterki i dokładnie natrzeć wszystkimi przyprawami i roztartym czosnkiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w talarki. Na rozgrzaną głęboką patelnie wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso, podsmażyć na rumiano na bardzo dużym ogniu. Kiedy mięso będzie już podsmażone dorzucić do tego cebulę i pieczarki, chwilę smażyć. Zalać wszystko gorącą wodą, tak aby woda przykryła mięso (nie więcej) i dusić do miękkości. Na sam koniec posypać wszystko natką pietruszki i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę masła dokładnie wymieszać. Do naszej potrawki można dodać odrobinę śmietany-jak kto lubi :)

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie coś na obiad do ziemniaków

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam :) Wygląda bosko! Naprawdę, narobiłaś mi smaka :)
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz zajrzę :) pozdrawiam i życzę zdrowia

      Usuń
    2. To może zamieńmy się swoimi potrawkami i obie będziemy zadowolone ; D

      Usuń
  3. Ten talerz wygląda obłędnie! - ja jeszcze przed śniadaniem, ale chce już obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń