Mięsno-pieczarkowa potrawka zasmakuję każdemu.
Składniki:
- około 1/2 kg polędwicy
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulę
- około 400 gr pieczarek (najlepiej brązowych)
- natka pietruszki
- 1 łyżka zimnego masła
- olej
Polędwice pokroić na plasterki i dokładnie natrzeć wszystkimi przyprawami i roztartym czosnkiem. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w talarki. Na rozgrzaną głęboką patelnie wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso, podsmażyć na rumiano na bardzo dużym ogniu. Kiedy mięso będzie już podsmażone dorzucić do tego cebulę i pieczarki, chwilę smażyć. Zalać wszystko gorącą wodą, tak aby woda przykryła mięso (nie więcej) i dusić do miękkości. Na sam koniec posypać wszystko natką pietruszki i doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę masła dokładnie wymieszać. Do naszej potrawki można dodać odrobinę śmietany-jak kto lubi :)
Uwielbiam takie coś na obiad do ziemniaków
OdpowiedzUsuńZiemniaczki z koperkiem :) mniam... pozdrawiam
UsuńMniam mniam :) Wygląda bosko! Naprawdę, narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
Zaraz zajrzę :) pozdrawiam i życzę zdrowia
UsuńTo może zamieńmy się swoimi potrawkami i obie będziemy zadowolone ; D
Usuńna pewno :)
UsuńTen talerz wygląda obłędnie! - ja jeszcze przed śniadaniem, ale chce już obiad! ;)
OdpowiedzUsuń