poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierniczki alpejskie

Idealnie pierniczki dla tych, którzy trochę zaspali i nie zdążyli jeszcze upiec pierników. Są mięciutkie i rozpływające się w ustach.

Przepis pochodzi z tej strony






Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtek
  • 2 białka
  • 200 gr miodu
  • 3 łyżeczki przypraw do pierników
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 125 gr  masła 
  • marmolada
Dodatkowo polewa czekoladowa i lukier

Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień prędzej. 

 Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić proszek do pieczenia, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość. W dużej misce wymieszać mąkę z kakao. Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z proszkiem. Wymieszać. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce.

W dzień pieczenia.

Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm  i wykrawać pierniczki. Jeżeli chcemy nasze pierniczki nadziewać marmolada to najlepiej wycinać kółka i zlepiać je tak jak pierogi. 
Blachę wyłożyć papierem , pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Można pierniczki polukrować lub polać polewa czekoladową. Pierniczki z nadzieniem nawet zamknięte w pojemniku nie stwardnieją. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz