Jedno z nielicznych dań, które mi smakują z kuchni angielskiej. Nie ma co ukrywać, że angielska kuchnia nie należy do najlepszych na świecie (bez urazy) no ale wszystko zależy od gusty i smaku :) ten makaron zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 2 szklanki drobnego makaronu
- 8 łyżek masła
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki sera
- 1/2 szklanki śmietany
- parmezan do posypania
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.W garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać. Gotować około 2 minuty, aż powstać gładki gęsty krem. Odstawić z ognia, wlać śmietanę, dodać musztardę, 2 szklanki sera, sól i pieprz. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, a następnie rozłożyć makaron. Na wierzch ułożyć sos(można się trochę pobawić i kłaść warstwami trochę makaronu,sos,ser), wyrównać i posypać parmezanem. Piec przez około 30 minut w 180 stopni C.
fajne i na pewno smaczne danko:)
OdpowiedzUsuń