czwartek, 15 listopada 2012

Macaroni & Cheese w angielskim wykonaniu

Jedno z nielicznych dań, które mi smakują z kuchni angielskiej. Nie ma co ukrywać, że angielska kuchnia nie należy do najlepszych na świecie (bez urazy) no ale wszystko zależy od gusty i smaku :) ten makaron zdecydowanie polecam!


Składniki:
  • 2 szklanki drobnego makaronu
  • 8 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • parmezan do posypania
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.W garnuszku rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie wlać mleko, wymieszać. Gotować około 2 minuty, aż powstać gładki gęsty krem. Odstawić z ognia, wlać śmietanę, dodać musztardę, 2 szklanki sera, sól i pieprz. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, a następnie rozłożyć makaron. Na wierzch ułożyć sos(można się trochę pobawić i kłaść warstwami trochę makaronu,sos,ser), wyrównać i posypać parmezanem. Piec przez około 30 minut w 180 stopni C.

1 komentarz: