środa, 8 sierpnia 2012

Ziemniaczki z krzyżykiem

Pyszne pieczone ziemniaczki z boczkiem i koperkiem. Idealne jako dodatek do pieczonego kurczaka, pieczonej karkówki z grilla. Polecam również do paczuszki z ziemniakiem włożyć plaster cebuli. 


Składniki:

  • dowolna ilość ziemniaków w mniej więcej równej wielkości
  • po 2 plastry boczku wędzonego na ziemniaka
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek
  • folia aluminiowa
Ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy na krzyż, do owego krzyża upychamy boczek posypujemy solą,pieprzem i koperkiem. Zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy około godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia odchylamy każdego ziemniaczka z foli żeby się przy rumienił można wtedy zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz