środa, 1 marca 2017

Tabbouleh z kuskusem i stek wołowy

Uwielbiam tabbouleh można jeść i na zimno i na ciepło. Sałatka z dużą ilością warzyw a do tego do pyszny kawałek mięsa.







Składniki na tabbouleh:


  • 1 szkl. kuskusu
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 szalotka (cebulka)
  • 200 gr fasolki szparagowej ugotowanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 potarty ząbek czosnku 
  • 100 gr sera typu feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kuskus zalewamy wrzącą wodą, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem dodajemy masło, delikatnie mieszamy i przykrywamy folia aluminiową. Odstawiamy na 15 minut. Między czasie kroimy w drobna kostkę cebulkę, pomidory (usuwamy skórkę i pestki), szatkujemy pietruszkę. Następnie dodajemy wszystkie warzywa do kaszy, doprawiamy do smaku, posypujemy pokruszoną fetą i dodajemy kleksy ;) jogurtu, opcjonalnie można skropić oliwą i sokiem z cytryny.

Składniki na stek:

  •  Kawałek polędwicy wołowej lub antrykotu  (około 250 gr)
  • 1 łyżka masła z dodatkiem  pieprzu (grubo mielonego) i soli
  • 1 łyżka oleju
Mięso przed smażeniem musi odstać w temperaturze pokojowej około 1 godziny. Następnie wycieramy wołowinę papierowym ręcznikiem i kładziemy na bardzo rozgrzana patelnie z olejem. Smażymy po minucie z każdej strony obracając steka 3 razy (no chyba że ma być bardziej wysmażony). Zdejmujemy mięso z patelni i  kładziemy na nim masło, które będzie się delikatnie rozpuszczało na mięsie. Odczekać jakieś 10 minut zanim pokroimy mięso. 
Steka podajemy pokrojonego w plastry razem z naszym pysznym tabbouleh. 



3 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń