czwartek, 16 sierpnia 2012

Zrazy z polędwicy wieprzowej

Jedno z moich ulubionych dań, pyszne kruchutkie zrazy a do tego ten niesamowicie smaczny sos pycha....




Składniki na około 8 średnich zrazów:
  • około 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • około 2 średnie ogórki kiszone
  • około 15 dag boczku wędzonego
  • 8 wykałaczek
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • woda wrząca
  • rosołek mięsny (opcjonalnie)
Mięso porcjujemy na 8 średnich kawałków, rozbijamy bardzo cieńko, posypujemy pieprzem i solą z każdej strony. Przygotowujemy sobie farsz: kroimy cebule w piórka, boczek i ogórki w paseczki.
Każdego kotleta smarujemy z jednej strony musztardą na to kładziemy  po dwa paseczki boczku,cebulki i ogórka. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. Podsmażamy do zrumienienia na rozgrzanym oleju pod koniec wrzucamy 2 rozgniecione ząbki czosnku, smażymy jeszcze chwilkę. Następnie zalewamy wszystko wrzącą wodą dusimy pod przykryciem około 1 godziny, doprawiamy sos solą,pieprzem i ewentualnie rosołkiem. Można zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą.

1 komentarz:

  1. Zrazy to moje ulubione danie, dawno nie jadłam. Zawsze robię je według tego przepisu http://przepisybabci.com/zrazy-bite/

    OdpowiedzUsuń